Op een ouder

Kinderen plegen soms geweld op hun ouders. Dit noemen we oudermishandeling of kind-ouder geweld. De ouder hoeft geen biologische ouder te zijn. Het kan ook gaan over geweld op een stiefouder, pleegouder of plusouder.

In de meeste gevallen is het kind een jongere of een jongvolwassene. Of een volwassen kind dat zijn ouder(s) verzorgt en geweld pleegt op zijn ouder(s). In dat geval gaat het misschien over ouderenmis(be)handeling of de mishandeling van oudere mensen.

Het geweld komt regelmatig voor. Het gaat niet over puberteitsconflicten.
Het geweld kan emotioneel, lichamelijk, seksueel of financieel zijn.

Voorbeelden van oudermishandeling

 • Financiële afpersing van de ouder(s)
 • De ouder(s) bedreigen
 • De ouder(s) slaan of kloppen
 • De ouder(s) beledigen of vernederen

  Contacteer 1712. Gratis en anoniem

  Maak je verbale, lichamelijke of een andere vorm van agressie van je kind mee? Maak je je zorgen over een gezin waar het kind geweld pleegt op een ouder? Maak je je ongerust over je eigen gedrag tegenover je ouder(s)? Deel je verhaal gratis en anoniem met hulplijn 1712. Professionele medewerkers luisteren naar je verhaal. In alle vertrouwen.

  Gabriel (49) zijn zoon is agressief

  Beeld van man van middelbare leeftijd

  Op zijn 14e begon mijn zoon te blowen. Op zijn 18e begon hij zwaardere drugs te gebruiken. Toen hij als tiener agressief was, dacht ik eerst dat het over pubergedrag ging. Maar het geweld is steeds erger geworden. Omdat hij nooit genoeg geld heeft, steelt hij van mij. Als ik hem geen geld geef, wordt hij boos en dreigt hij om me te slaan. Eén keer verloor hij alle zelfbeheersing en sloeg hij me in elkaar.

  Gabriel

  Amahle (39) voelt zich onveilig in haar eigen huis

  Beeld van vrouw van middelbare leeftijd

  Ik ben een alleenstaande moeder met één dochter. Mijn ex heeft nooit naar haar omgekeken. Ik sta er helemaal alleen voor. Dat is soms zwaar. Vooral met een kind zoals Emma (17). Dagelijks scheldt ze me uit. Of krijgt ze een woede-uitbarsting. Ik moet toegeven dat onze relatie nooit gemakkelijk is geweest.

  Amahle