Op oudere mensen

Geweld op ouderen?

Als oudere mensen verwaarloosd worden of geweld meemaken, spreken we over de mishandeling van ouderen. De oudere krijgt foute medicatie, geen schone kledij of wordt onvoldoende gewassen.

Soms is er sprake van financieel geweld. Denk maar aan ouderen die niet meer mogen beslissen waaraan ze geld willen uitgeven. Of ouderen die bestolen worden. Ouderen kunnen ook emotioneel, seksueel en lichamelijk geweld meemaken.

Ontspoorde zorg

Het geweld is niet altijd opzettelijk. De persoon die geweld pleegt, heeft niet altijd de bedoeling om iemand pijn te doen. Soms kan een partner of familielid de zorg voor de oudere niet meer aan.

Wie pleegt het geweld?

De persoon die geweld pleegt, is een partner, familie, buur of vriend. Ook een professional kan geweld plegen.

De oudere persoon is vaak afhankelijk van de pleger, bijvoorbeeld voor verzorging. Er kan ook een financiële afhankelijkheid zijn. Denk aan een inwonende zoon of dochter die geld verdient.

Beeld van oude vrouw

Thuis of elders?

Ook in een serviceflat of in een woonzorgcentrum kunnen ouderen het slachtoffer worden van mishandeling of geweld door een familielid, een medebewoner of een professional.

Praat erover. In alle vertrouwen.

Word je slecht behandeld of maak je geweld mee? Maak je je zorgen over een ouder persoon? Wordt het je soms te veel en kan je de zorg voor een oudere niet aan?

Je kan je verhaal delen met hulplijn 1712. Professionele medewerkers luisteren naar je. Ze geven je informatie en advies. We bekijken samen met jou of er organisaties zijn die je verder kunnen helpen.

Kom je professioneel in contact met ouderen en maak je je zorgen? Bel of mail het Vlaams Expertisecentrum voor Ouderenmis(be)handeling of VLOCO. VLOCO is het aanspreekpunt voor professionals die ouderenmis(be)handeling vermoeden. Meer info en contactgegevens vind je op vloco.be

Stef (50) maakt zich zorgen over zijn moeder Greet (79)

Beeld van man van middelbare leeftijd

Na het overlijden van mijn vader wilde mijn moeder thuis blijven wonen. Dat lukt niet meer zelfstandig. Daarom komt mijn zus elke dag langs om haar te verzorgen. Ze kookt voor haar, geeft haar medicatie en spuiten. Eigenlijk kan mijn zus die zorg niet aan. Ik weet dat mijn zus haar soms uitscheldt en treitert. Als ik mijn zus hierover aanspreek, beweert ze dat ons moeder liegt.
Laatst vertelde mijn moeder me dat ze bang is voor mijn zus. Ze heeft het gevoel dat mijn zus haar elk moment kan slaan. Ze is afhankelijk van haar en kan geen kant op. Wat moet ik doen?

Stef

Roger (77) heeft enkel met zijn zoon contact 

Beeld van oude man

Sinds ik verhuisd ben naar een appartement, heb ik weinig sociale contacten. De enige die nog op bezoek komt is mijn zoon. Als hij hier is, is hij soms dronken en scheldt hij me uit. Hij verwijt me dat ik een slechte vader was. Ik weet dat ik vroeger veel fouten heb begaan. Ik durf er niet op te reageren. Als hij niet meer komt, zie ik niemand meer.

Roger