Seksueel geweld en misbruik

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is iedere vorm van ongewenst seksueel contact. Dat kan online of offline zijn. Seksueel geweld kan lichamelijk zijn, online of met woorden. Ook binnen een huwelijk of relatie komt seksueel geweld voor. Seksueel geweld kan éénmalig zijn of jarenlang gebeuren.

Voorbeelden van seksueel geweld zijn:

 • Kwetsende seksuele opmerkingen maken
 • Iemand dwingen om naar seksuele beelden te kijken
 • Iemand dwingen om zich uit te kleden
 • Iemand dwingen om te masturberen
 • Handtastelijkheden
 • Verkrachting

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag geef je geen toestemming. Als je stomdronken bent, kan je niet volledig toestemming geven ook al zeg je misschien “ja”.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt niet vrijwillig. Als je je bedreigd voelt of er hangt een beloning of een straf aan vast, heb je geen seks uit vrije wil.

Als mensen niet ‘gelijkwaardig’ zijn aan elkaar, is dit ook grensoverschrijdend. Als er bijvoorbeeld een groot leeftijdsverschil is. Of als de andere persoon macht of gezag over je heeft. Bijvoorbeeld als een leerkracht met een leerling seks heeft.

Beeld van jonge vrouw

Wie is pleger, wie is slachtoffer?

Zowel mannen als vrouwen maken seksueel geweld mee. Zowel kinderen, volwassenen als oudere mensen kunnen slachtoffer of pleger zijn.
Zowel mannen als vrouwen plegen seksueel geweld. In de meeste gevallen is de pleger een bekende voor het slachtoffer zoals een partner, een vriend of een familielid.

Voorbeelden

 • Seksuele aanranding: tegen je zin aangeraakt, betast of uitgekleed worden.
 • Verkrachting: bij verkrachting is er seks met penetratie zonder toestemming. De penetratie kan met de penis, tong, vingers of een voorwerp gebeuren.
 • Seksueel misbruik: als iemand je met geweld, dreigementen, chantage of manipulatie dwingt tot seksueel contact. Bij seksueel misbruik is er sprake van dwang en is er vaak een ‘machtsonevenwicht’.
 • Grooming: als iemand je vertrouwen wil winnen met de bedoeling om je seksueel te misbruiken.
 • Sextortion: bij sextortion of ‘seksuele afpersing’ word je overtuigd om seksuele beelden van jezelf door te sturen. De afperser dreigt om de beelden te verspreiden als je niet betaalt of doet wat de afperser vraagt.

Praat erover. In alle vertrouwen.

Heb je iets negatief meegemaakt en wil je hierover praten? Ga je zelf soms over de grens en wil je dat dit stopt? Praat erover met 1712. Gratis en anoniem. Professionele hulpverleners helpen je.

De date van Fien (19) loopt helemaal mis

Weken hebben we gechat vooraleer we elkaar in het echt zagen. Onze date liep goed tot ik bij hem thuis was. Ik wilde geen seks. Hij negeerde al mijn signalen.

Fien

Alex (18) geeft geen toestemming voor seks

Ik ging uit met vrienden en ontmoette een meisje op café. We praatten de hele avond. Zij bood aan om bij haar te blijven slapen. Ik was dronken en zag het niet zitten om naar huis te fietsen. Eenmaal op haar kot, wilde ze seks. Ze begon me te betasten en deed dingen waar ik helemaal geen zin in had. Ik heb niet duidelijk nee gezegd en heb me niet verweerd. Toch voel ik me gebruikt.

Alex

Jules (30) wordt door zijn vriend verkracht

Beeld van jonge man

Onlangs kwam mijn vriend ‘s avonds laat thuis terwijl ik in bed lag. Hij kwam naast mij liggen en begon me aan te raken. Ik had geen zin in seks en duwde hem weg. Hij bleef aandringen en ging ruw in mij. Mijn vertrouwen is aangetast. Als ik hem hierover aanspreek, lacht hij het weg.

Jules

Iemand maakt misbruik van Holly (27)

Beeld van jonge vrouw in rolstoel

Ik heb een lichamelijke beperking. Een begeleidster ondersteunt me. Ze brengt me soms naar naar de slaapkamer om ‘doktertje’ te spelen. Ik vind dat echt niet leuk. Niemand weet dit. Ik durf hier niet over te praten.

Holly