Uit je verleden

Momentopname of langdurig?

Ook al gebeurde het lang geleden, soms lijkt het alsof het gisteren was.

Dat ene moment kan je hele leven overhoop halen. Een vechtpartij, een overval, een verkrachting, … Plots overkomt je iets waardoor je leven helemaal overhoop wordt gehaald. Dat laat sporen na die soms lang voelbaar zijn.

Misschien ging het niet over een momentopname maar over een lange periode van misbruik.

Maakte je vroeger thuis geweld mee, op school of in een organisatie? Of was je partner, een familielid of goede vriend slachtoffer van misbruik of geweld? Mogelijk heb je zelf ooit geweld gepleegd en worstel je hier nog steeds mee.

Verwerken van geweld

Het verwerken van geweld, misbruik of kindermishandeling is vaak een moeizaam en pijnlijk proces. Hierbij probeer je de gebeurtenis een plaats te geven in je leven. Dat gaat niet altijd vanzelf. Het vraagt soms tijd en energie. Heftige reacties en gevoelens zijn normaal en kunnen erg vermoeiend zijn.

Heb je vragen over iets wat je vroeger meemaakte?

Heb je iets meegemaakt waar je nog steeds mee zit? Heb je dingen gedaan waar je nu spijt van hebt? Bij hulplijn 1712 kan je gratis en anoniem terecht. Bespreek in alle vertrouwen je situatie met een medewerker van 1712.

Als kind werd Mohamed (43) misbruikt door zijn nonkel

Beeld van man van middelbare leeftijd

Toen mijn ouders uit elkaar gingen, was ik tien jaar. Ik had het erg zwaar in die periode. Elke woensdagmiddag was ik bij mijn nonkel. Hij steunde me in die moeilijke periode. Ik vertrouwde hem. Na een tijdje wilde mijn nonkel ‘spelletjes’ spelen. Hij betastte mijn lichaam en vroeg me om dingen met hem te doen. Als ik dit aan iemand zou vertellen, zouden er vreselijke dingen gebeuren met mij en mijn moeder. Ik was bang en verward. Ik heb dit nooit aan iemand verteld. Als ik hieraan terugdenk, schaam ik me.

Mohamed