In je vrije tijd

In hun vrije tijd zijn vele mensen actief in een sportclub, jeugdbeweging of als vrijwilliger. Ook in hun vrije tijd maken mensen geweld mee. In de sportclub, bij de jeugdbeweging, in een culturele organisatie of als vrijwilliger.

Het kan gaan over geweld tussen jongeren onderling. Of geweld van een volwassene op een kind of jongere. Of geweld tussen volwassenen onder elkaar.

Als een volwassene geweld pleegt op een kind of jongere is er vaak een machtsonevenwicht. Bijvoorbeeld door het leeftijdsverschil of omdat het kind afhankelijk is van de volwassene. Of omdat de volwassene gezag uitoefent. Soms gaat het over kindermishandeling.

In de vrije tijd gebeuren dezelfde soorten geweld als in het gezin: lichamelijk, seksueel, emotioneel of financieel geweld.

Praat erover. In alle vertrouwen.

Maak je geweld of agressie mee in je vrije tijd? Ben je actief in het vrijetijdsleven en maak je je zorgen over iemand? Heb je dingen gedaan waarover je spijt hebt?

Bij 1712 kan je gratis en anoniem terecht. Bespreek je verhaal met een professionele medewerker. In alle vertrouwen.

Vrijwilliger Paul (62) wordt buitengesloten

Ik werk al jaren als vrijwilliger, maar door mijn leeftijd ben ik niet meer zo snel en vinnig als vroeger. Het begon allemaal onschuldig, met grapjes over mijn ouderdom of de bijnaam ‘opa’. De laatste tijd zit ik echt met een slecht gevoel. Mijn collega-vrijwilligers sluiten me soms ‘per ongeluk’ op in een lokaal. Niemand wil nog met me samenwerken. Ik voel dat het genoeg is geweest. Thuis heb ik er niets van gezegd.

Paul

Layla (12) wordt op kamp betast

Beeld van een jong meisje

Ik ging op weekend met de jeugdbeweging. We sliepen allemaal samen op matjes op de grond. ’s Nachts werd ik opgeschrikt door de hand van mijn buur. Ik schrok en verstijfde. Ik wist niet hoe ik hierop moest reageren. Ik deed alsof ik nog sliep. De hand ging in mijn slaapzak. Ik was verstijfd van angst en kon geen kik geven. Ik schaam me zo en zit met vele vragen.

Layla

Noor (19) ziet hoe haar coach mede-sporters afkraakt

Beeld van een jong meisje

Onze coach is streng en keihard voor een aantal van mijn mede-sporters. Als ze een fout maken, kraakt hij ze volledig af. Ik zie hoe ze ineenkrimpen. Ik wil hier niet langer van wegkijken. Wat kan ik doen?

Noor