Geweld tussen broers en zussen, en dus ook bonusbroers, pleegzussen, halfbroers of pluszussen, komt vaker voor dan je denkt. Het is één van de meest voorkomende vormen van huiselijk geweld. Toch wordt er zelden over gepraat, en dat is raar. Velen denken dat pesten, kwetsen of pijn doen er gewoon bij hoort, maar wanneer het bewust en steeds opnieuw gebeurt dan wordt het schadelijk, en dat is echt niet oké. Daarom maakten we een boek in een rare vorm. Het boek vertelt geen verhaal, maar zegt wat al lang gezegd moest worden: wanneer iets raar aanvoelt, is het dat ook.

‘Raar’ is een kinderboek met illustraties van Henk Willems en bedoeld om het gesprek over fysiek, mentaal, seksueel of financieel geweld aan te gaan met kinderen vanaf 9 jaar. Het boek is niet commercieel beschikbaar. Meer dan 500 exemplaren werden verdeeld over bibliotheken, scholen en CLB’s in heel Vlaanderen, en je kan het boek ook hierboven digitaal bekijken of hier downloaden.

Download hier

Sibblinggeweld

Ondersteun mee de campagne

In de downloadlink vind je ook ons campagnemateriaal. Deel de video’s op je sociale media of hang de rare posters op in je klas, wachtzaal, kamer of waar je maar wil, en ondersteun zo mee onze campagne.

Video

De impact van siblinggeweld op alle betrokkenen is erg groot en verstrekkend, maar wordt nog al te vaak onderschat. Ook op latere leeftijd, want het stopt niet noodzakelijk wanneer je het gezin verlaat. En daar staan we te weinig bij stil.

Kasia Uzieblo, professor forensische en criminologische psychologie aan de VUB

‘Raar’ is een initiatief van Hulplijn 1712 in samenwerking met de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling, met de steun van de Vlaamse Overheid.