In een nieuwe campagne wil 1712 mensen met vragen over oudermishandeling aansporen om hulplijn 1712 te contacteren. Hoewel geweld tegen ouders vaak voorkomt, blijft de problematiek grotendeels onder de radar van politie en hulpverlening.
“We weten dat het gezin de plek is waar je de grootste kans loopt om vernederd, geslagen of misbruikt te worden. Maar als het over huiselijk geweld gaat, komt het thema oudermishandeling zelden aan bod.” aldus Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “Het probleem wordt onvoldoende (h)erkend. Als een ouder, of iemand uit zijn omgeving, ons contacteert over oudermishandeling, gebeurt dat vaak in een laat stadium.”, aldus Van de Voorde.
Oudermishandeling is geweld van een kind op zijn ouder(s). Het gaat over thuiswonende minderjarige en volwassen kinderen en ook over mantelzorgers die geweld plegen op hun ouder(s). Het is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid over deze problematiek.
Aangrijpende getuigenis
De aftrap van de campagne gebeurt in meubelwinkel DOMO (Leuven, persconferentie op 3/5 om 10u). Daar treft de bezoeker een toonzaal met sporen van huiselijk geweld aan. Verder bestaat de campagne uit een spot voor TV en social media (zie link hierna). In de spot getuigt een vader over de vele angsten en zorgen die hij als ouder meemaakt...angst dat je kind ziek wordt, angst dat hij niet naar huis komt,... Dan komt het kantelmoment waarop de vader met gebroken stem zegt: “Nooit gedacht dat ik angst zou voelen, als mijn kind wél naar huis komt”.
Een beker met een gebroken oor en de boodschap ‘I love dad’ speelt een centrale rol in de nieuwe 1712-campagne. ‘Dad’ van ‘I love dad’ komt ook terug in het woord geweld- dad- ig, waarop de campagne zinspeelt. “De spot is gebaseerd op getuigenissen aan de telefoon. De spot en de beker alluderen op de tegenstrijdige en complexe gevoelens zoals liefde, bezorgdheid maar ook angst en verdriet die we vaak horen”, aldus Van de Voorde. Slachtoffers van oudermishandeling hebben soms de neiging om de schuld bij zichzelf te leggen. Ze zijn beschaamd en ervaren een gevoel van falen. Ondanks het geweld, wil de ouder zijn kind beschermen vanuit een sterk gevoel van loyaliteit en onvoorwaardelijke liefde.
Laag aantal oproepen, in stijgende lijn
Het grote taboe en de vele barrières verklaren waarom hulplijn 1712 weinig oproepen krijgt over dit thema. Het aantal oproepen over slachtoffers is wel in stijgende lijn. In 2016 kreeg 1712 oproepen over 50 slachtoffers van oudermishandeling, in 2017 en 2018 ging het over een 100-tal slachtoffers, in 2019: 150 en in 2020 een 200-tal. Van de 11.312 slachtoffers over wie 1712 vorig jaar een oproep kreeg, waren er 230 slachtoffer van oudermishandeling. Dit is ongeveer twee procent van het totaal aantal slachtoffers. De oproepen gaan hoofdzakelijk over emotioneel en lichamelijk geweld, met soms financiële afpersing en materiële schade.
De campagne gebeurt met ondersteuning van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid. “Met deze 1712-campagne wil ik het thema oudermishandeling beter herkenbaar en bespreekbaar maken en ouders en hun omgeving aansporen om 1712 te contacteren wanneer ze ermee te maken hebben. Bij 1712 kunnen ze gratis en anoniem terecht voor een hulpverleningsgesprek met een professional. Die veiligheid via telefoon, chat of mail helpt hopelijk veel mensen om er voor het eerst over te spreken. Dat is de eerste stap naar een oplossing.”
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22u
Vrijdag van 13u tot 17u