3 op de 10 Vlamingen maakten zich al eens zorgen over een kind dat geweld of verwaarlozing meemaakt. 9 op de 10 volwassenen deelden die zorg met iemand anders. In de meeste gevallen wordt de zorg gedeeld met de eigen familie of kennissen, met de school van het kind of met de directe omgeving van het kind. Opvallend is dat 1 op de 10 Vlamingen die zorg met niemand heeft besproken. Zo blijkt uit een peiling die 1712 liet uitvoeren bij 1.000 Vlamingen naar aanleiding van de 1712-dag op 17/12.
“Opgroeien zonder zorgen is opgroeien zonder geweld”
Tijdens De Warmste Week lanceert Hulplijn 1712 een nieuwe radiocampagne waarin mensen worden aangespoord om hun bezorgdheid over een kind dat geweld meemaakt te delen.
Even bekend als Franstalige hulplijn
Bijna 80% van de Vlamingen zegt al gehoord te hebben van hulplijn 1712 maar de meeste Vlamingen weten niet waarvoor de hulplijn staat of vergissen zich. Vaak is er verwarring met 1722, het nummer voor niet-dringende hulp van de brandweer bij storm of overstroming. 1 op de 5 Vlamingen kent 1712 en weet waarvoor de hulplijn staat. Hiermee is hulplijn 1712 even bekend als haar Franstalige zusterlijn Ecoute Violences Conjugales.
“Gelet op de omvang van geweld in onze samenleving zou iedereen 1712 moeten kennen.”, zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712. “De komende jaren moeten we streven naar een verdubbeling van onze naamsbekendheid. Een haalbare kaart als je weet dat andere social profit organisaties zoals Gaia, Natuurpunt en Amnesty International bij ruim 60% à 70% van de bevolking bekend zijn."
Minimalisering van pesten en online geweld
Hoewel de meeste Vlamingen 1712 niet kennen, staan ze wél positief tegenover een hulplijn voor vragen over geweld. Ruim 94% van de bevraagden geeft aan bereid te zijn om zo’n hulplijn te contacteren.
Opvallend is dat de overgrote meerderheid aangeeft de hulplijn te willen contacteren voor thema’s zoals kindermishandeling, oudermis(be)handeling en lichamelijk en seksueel geweld. Tussen de 23% en 35% van de bevraagden geeft aan dat ze geen hulplijn zouden contacteren voor emotioneel en economisch geweld, online geweld, pesten en geweld tussen broers en zussen onderling. “Wij vermoeden dat een groot deel van de bevolking deze vormen van geweld normaliseert of minimaliseert,” concludeert Wim Van de Voorde.
Vlaming ervaart schaamte
Ook al staan de Vlamingen positief tegenover een hulplijn voor vragen over geweld, toch ervaart de helft één of meerdere drempels. De belangrijkste drempels zijn: voorkeur voor persoonlijk contact, het gevoel dat de hulplijn de situatie niet kan veranderen en het gevoel van schaamte. Een vlotte bereikbaarheid binnen en buiten de kantooruren vindt de Vlaming het belangrijkste aan een hulplijn voor vragen over geweld. "Enigszins verrassend is dat de vlotte bereikbaarheid nog belangrijker wordt bevonden dan gratis, anonieme, professionele of deskundige hulpverlening”, zegt Wim Van de Voorde.
Het marktonderzoekbureau iVOX nam de online peiling af in de maand november bij 1.000 meerderjarige Vlamingen en bij 600 Franstalige Belgen voor de vraag over de bekendheid van Ecoute Violences Conjugales. Het panel is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De foutenmarge bedraagt 3,1%.
1712-dag op 17/12
Op 17/12 plaatst 1712 een geweldsthema en de hulplijn in de kijker. In 2019 plaatste 1712 zijn hulpverleners in de kijker in een campagnevideo. In 2020 lanceerde de band ‘Kids with Buns’ de single ‘1712’, een nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 2021 lanceerde Febelhair in samenwerking met 1712 en het CAW een opleidingsvideo over partnergeweld voor kappers. Vorig jaar op 17/12 stond de 1712-dag in het teken van veilig daten waarbij de bekendste datingapps op aandacht voor veiligheid en integriteit werden gescreend.
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22u
Vrijdag van 13u tot 17u