In 2023 kreeg hulplijn 1712 9.424 oproepen over 12.799 slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling, een stijging van 4% meer unieke oproepen en 6% meer slachtoffers in vergelijking met 2022.
Net zoals de voorbije jaren gingen de meeste oproepen over kindermishandeling. 1712 kreeg oproepen rond verontrusting over net geen 7000 minderjarigen. 19% van de aanmeldingen over mogelijke slachtoffers gaan over (ongeboren) baby’s, peuters en kleuters. Pamela De Dobbeleer, inhoudelijk directeur CAW Oost-Brabant: “Vooral volwassenen uit de directe omgeving van het kind contacteren 1712. We juichen toe dat mensen hun zorgen met ons delen. Zelfs als ze twijfelen. Tegelijkertijd zagen we in de peiling die we vorig jaar deden dat nog 1 op de 10 Vlamingen niets deed met de zorg dat ze hadden over een kind.” De jonge leeftijd van deze kinderen maakt van hen een bijzonder kwetsbare groep. Het is belangrijk dat volwassenen durven contact op te nemen met 1712 om deze ongerustheid, hoe vaag ook, te delen met een professional. Die kan helpen om dit gevoel te objectiveren en het risico op gevaar en op gevolgen ervan in te schatten. Indien nodig geven ze advies over verder te zetten stappen.
De grote meerderheid aan oproepen die de hulplijn 1712 krijgt, gaan over vormen van geweld die zich afspelen binnen de familiale kring van het slachtoffer (83%). Ook over andere vormen van geweld, die zich buiten de familiale context afspelen, zoals vb. agressie op straat of in het uitgaansleven, tijdens het beoefenen van een hobby, enz. kan 1712 gecontacteerd worden.
We blijven, bij de hulplijn 1712, ieder jaar opnieuw een stijging zien van het aantal oproepen. Deze stijgende evolutie aan oproepen juichen we uiteraard toe, omdat dit betekent dat steeds meer mensen de weg naar 1712 vinden. 1 op de 4 contactnames bij de hulplijn 1712 gebeurt via de chathulpverlening. De chat is een communicatievorm die beter lijkt te werken voor slachtoffers. Deze vorm is anoniemer, laagdrempeliger en toegankelijker.