Duo ‘Kids With Buns’ lanceert debuutsingle ‘1712’ als statement tegen seksueel geweld

Bijna 1.000 oproepen over seksueel geweld naar 1712

Op donderdag 17 december (17/12) lanceert de band Kids With Buns het nummer ‘1712’ als statement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met dit nummer wil de groep dit thema bespreekbaar maken en hulplijn 1712 in de kijker plaatsen. Het afgelopen jaar kreeg 1712 meer oproepen over seksueel geweld. De meeste van die oproepen gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen minderjarigen.

Vooral minderjarige slachtoffers

Van de duizenden slachtoffers van geweld over wie burgers 1712 contacteren, registreert 1712 seksueel geweld bij 11% à 12 % van de gevallen als belangrijkste vorm van geweld. Dit jaar gaat het over ongeveer 1.000 (mogelijke) slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij oproepen naar 1712 wordt seksueel geweld vaak vermeld als onderdeel van kindermishandeling (10% van de oproepen, 575 slachtoffers, periode januari - november) en geweld tussen volwassenen (16%, 129 slachtoffers, periode januari - november). Opvallend: bij 56% van de oproepen over geweld tussen minderjarigen is seksueel grensoverschrijdend gedrag de belangrijkste problematiek (116 slachtoffers).

Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een realiteit die vele kinderen en jongeren meemaken. Uit onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in Vlaanderen weten we dat 1 op 5 meisjes en 1 op 10 jongens op minderjarige leeftijd een ernstige vorm van grensoverschrijdend gedrag meemaakt. De oproepen naar 1712 bevestigen die hoge cijfers. De oproepen gaan over alle vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag: over seksueel misbruik in het gezin, seksuele intimidatie in de publieke ruimte, grensoverschrijdend gedrag op school, de sportclub of in een relatie. De contactnemers zijn vaak slachtoffers of mensen in de nabije omgeving van het slachtoffer zoals familie en vrienden. De meeste van die ervaringen blijven onder de radar van hulpverlening en justitie. Dit vormde een drijfveer voor Kids With Buns om dit nummer te schrijven en ‘1712’ te noemen.

Een nummer voor een nummer

Kids With Buns is de band van Marie Van Uytvanck (21) en Amber Piddington (19). Het duo haalde dit jaar de halve finale van Humo's Rock Rally en werd ook geselecteerd voor De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel. Op 17/12 lanceert de groep hun allereerste single '1712', een song over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Marie: “Meisjes en vrouwen hebben nog vaak te maken met ongewenste aanrakingen, de angst om gedrogeerd worden als ze uitgaan of lopen ze ’s nachts met een angstig gevoel over straat lopen. Al te vaak wordt dit probleem gerelativeerd of genegeerd, en met het nummer 1712 willen we dit probleem bespreekbaar maken.” Amber: “Ik ken vele vriend(inn)en die misbruikt of geïntimideerd zijn geweest. Met het nummer willen we bewustzijn over de problematiek creëren en mensen een hart onder de riem steken bij mensen die zoiets hebben meegemaakt.

Over de 1712-dag

Op 17/12 plaatst de Vlaamse hulplijn 1712 zijn werking en een thema in de kijker. Dit jaar is dit seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding : “Eind oktober lanceerde de Vlaamse regering het Actieplan voor de bestrijding van seksueel geweld waarin onder andere hulplijn 1712 naar voren wordt geschoven als belangrijke hulplijn voor slachtoffers en betrokkenen bij seksueel geweld. Deze 1712-dag is één van de vele bewustmakingsacties naar slachtoffers en betrokkenen van seksueel geweld die 1712 de komende jaren zal organiseren. Bewustmaking over anonieme en professionele hulpverlening blijft nodig want de meeste mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken, zetten niet de stap naar hulpverlening.