Vermoed je kindermishandeling?

Een volwassene die een kind of jongere (jonger dan 18 jaar) pijn doet of verwaarloost, doet aan kindermishandeling. Kindermishandeling is elke vorm van lichamelijk, emotioneel of seksueel geweld of lichamelijke of emotionele verwaarlozing waar minderjarigen het slachtoffer van zijn. De gevolgen van kindermishandeling brengen de ontwikkeling van het kind in gevaar.

Er bestaan verschillende vormen van kindermishandeling:

Een volwassene doet een kind pijn (lichamelijke mishandeling).

De volwassene slaat, stampt of schopt het kind. Daardoor heeft het blauwe plekken, kneuzingen, brandwonden, breuken, enzovoort. Sommige volwassenen vinden het normaal om kinderen ‘streng te straffen’, ze vinden dat het bij de opvoeding hoort. Soms doen volwassenen kinderen pijn en hebben ze daar nadien spijt van. Ze vinden dus niet dat het zo hoort, maar kunnen zich niet beheersen.

Een volwassene zorgt niet voor zijn kind (lichamelijke verwaarlozing).

Bij lichamelijke verwaarlozing zorgt de volwassene  niet goed voor zijn kind. Hij geeft het bijvoorbeeld niet genoeg te eten, wast het niet op tijd of geeft het geen warme kleren als het koud is. Daardoor geraakt het kind ondervoed, heeft het koud, ruikt het vies, enzovoort.

Een volwassene kwetst een kind emotioneel (psychische mishandeling).

Bij psychisch of emotionele mishandeling zegt de volwassene vaak slechte dingen over de minderjarige. Hij laat hem horen dat hij niet gewenst is, dat hij altijd lastig is, dat hij nooit iets goed doet, dat hij een mislukkeling is. De minderjarige voelt zich gekleineerd, afgewezen, vernederd, uitgelachen, enzovoort.
Volwassenen geven soms heel erge straffen of dreigen ermee dat te doen. In beide gevallen voelt de jongere zich altijd angstig en onveilig.

Een volwassene negeert de gevoelens van een kind (emotionele verwaarlozing).

De volwassene schenkt weinig of geen aandacht aan de gevoelens en verlangens van de minderjarige. Hij negeert de minderjarige. Hij luistert niet en heeft geen belangstelling voor wat hij voelt en denkt.

Een volwassene wil of heeft seks met een kind (seksueel misbruik).

De volwassene raakt de minderjarige aan of wil dat doen. Het seksueel gedrag gebeurt zonder toestemming of is onvrijwillig. Er is sprake van beloning, manipulatie, druk of dwang. Seksueel misbruik hoeven niet altijd aanrakingen te zijn. Soms dwingt een volwassene een minderjarige bijvoorbeeld om naar porno te kijken of zich uit te kleden.  De volwassene verbiedt de jongere meestal om daar met iemand over te praten. Of hij dreigt bijvoorbeeld dat er iets ergs zal gebeuren, als hij dat toch doet.

Geweld in huis raakt kinderen

Bij geweld tussen (ex-)partners worden de kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan je denkt. Elk kind, hoe klein ook, merkt de snijdende spanning tussen zijn of haar ouders. Ook als het in bed ligt te ‘slapen’.

Geweld heeft een invloed op alle gezinsleden. Niemand voelt zich nog veilig en 'thuis' in huis. Kinderen die getuige zijn van geweld worden jammer genoeg vaak over het hoofd gezien. Want iedereen focust op de problemen van de vechtende ouders.  Al is het niemands bedoeling, de kinderen worden vaak vergeten of aan hun lot overgelaten ... 

Toch moeten zij deze gebeurtenissen een plaats kunnen geven in hun leven. Ze hebben recht op een eigen verwerking, met hun eigen mogelijkheden en capaciteiten.

Zoek je hulp?

Ken je een slachtoffer van kindermishandeling of verwaarlozing? Verlies je zelf soms controle en wil je dat het stopt? Contacteer 1712. gratis en anoniem. Professionele hulpverleners helpen je.

 Bel, mail, chat in alle vertrouwen

Bel, mail, chat in alle vertrouwen

Je kunt met 1712 bellen, chatten of mailen. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het telefoon- of chatgesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.


BEL MAIL CHAT 1712

BEL 1712

BEL 1712

Van maandag tot en met vrijdag
van 9:00 tot 18:00

Mail 1712

Mail 1712

24uur op 24 uur bereikbaar
7 dagen op 7

1712 Chat

1712 Chat

Van maandag tot donderdag
van 13u tot 17u en van 18u tot 22u