Persbericht: Hulplijn 1712 lanceert campagne over kindermishandeling

Over 4.400 minderjarige slachtoffers kreeg 1712 vorig jaar een oproep

Naar aanleiding van de Canvasdocumentaire ‘Als je eens wist’, lanceert hulplijn 1712 een campagne over kindermishandeling. De campagne is een samenwerking tussen hulplijn 1712 en het Vlaamse Expertisecentrum Kindermishandeling.

1712 zal gedurende een maand een animatiespot over kindermishandeling via sociale media en op Canvas promoten. Met deze spot richt 1712 zich op burgers met vragen over kindermishandeling of vermoedens van kindermishandeling.

“Zijn dat mijn zaken wel?”

“Wat kan ik nu doen? …. Zijn dat mijn zaken wel? … Maak ik het niet erger?” Vele getuigen van kindermishandeling of burgers met vermoedens van kindermishandeling voelen schroom om de stap naar hulpverlening te zetten. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van hulplijn 1712: “Handelingsverlegenheid van omstaanders van kindermishandeling is één van de redenen waarom vele gevallen van kindermishandeling door de mazen van het net glippen. Met deze spot wil 1712 omstaanders van kindermishandeling de boodschap geven dat onze hulplijn een verschil kan maken voor de veiligheid en het welzijn van kinderen.”

De omvang van kindermishandeling in Vlaanderen is veel groter dan de meeste mensen denken. Minstens 3 procent van de kinderen heeft te maken met een ernstige vorm van kindermishandeling zoals lichamelijke- of emotionele mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik.

4.400 minderjarige slachtoffers

Kindermishandeling is het thema waarover hulplijn 1712 de meeste oproepen krijgt. Wim Van de Voorde: “60% van de gemelde personen over wie 1712 oproepen krijgt, zijn kinderen. Vorig jaar ging het over meer dan 4.400 kinderen waarvan meer dan 1.700 jonger dan 6 jaar.” De mensen die 1712 hierover contacteren zijn voornamelijk volwassenen uit de nabije omgeving van het kind: (stief)ouders, grootouders, andere familieleden of buren.

Over 1712

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor kinderen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info op 1712.be

1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.

Bekijk de animatiespot.